ABSTRACT
Amaç:
Ülkemizde karbonmonoksit (CO) zehirlenmesine bağlı ölümlerin çoğunlukla önlenebilir kazalar şeklinde olması ve diğer toksik madde alımına bağlı ölümlere nazaran daha sık görülmesi, konunun gündemde kalmasını sağlamaktadır.
Gereç ve Yöntem:
Bu çalışmada 8 yıllık süre içerisinde Trabzon’da otopsisi yapılan CO zehirlenmesine bağlı meydana gelen ölüm olgularının çeşitli yönlerden incelenmesi ve konunun adli-tıbbi boyutunun ortaya konulması amaçlanmıştır.
Bulgular:
Çalışmamız Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı Morg ihtisas Dairesi’nde 2009-2016 yılları arasında otopsisi yapılan karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümlerin tamamını kapsamaktadır. Bu yıllar arasında otopsileri yapılan toplam 7133 adli olguya ait kayıtlar incelenmiş olup CO zehirlenmesi sonucu ölen 215 olgu yaş, cinsiyet, olayın meydana geldiği ay, orijin, ölüm süresi, CO kaynağı ve karboksihemoglobin (COHb) değerleri açısından değerlendirilmiştir. 215 adli olgu Trabzon’da 8 yılda otopsisi yapılan 7133 adli olgunun %3.01›ini oluşturmaktadır. Olguların 91›i (%42.3) kadın, 124›ü (%57.7) erkek, erkek/kadın oranı 1,4›dür. Yaş ortalaması 48.8±27.1’dir. Ölümlerin %24,1 ocak ayında, %74›ü evlerde gerçekleşmiştir. Olguların %55.3›ünde CO kaynağı olarak soba kömürü bulunmuştur. Olgularda tespit edilen ortalama COHb düzeyi %54.9±17.6’dır.
Sonuç:
CO zehirlenmeleri, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sosyal bir sorun oluşturmaktadır. Adli Tıp Uzmanlarının; büyük çoğunluğu önlenebilir kazalar olan CO zehirlenmelerinin adli-tıbbi boyutunun ortaya konulmasında ve kamuoyunun bu konu ile ilgili olarak bilinçlendirilmesinde önemli katkıları olacağı kanaatindeyiz.