Olgu Sunumu

Toplu Sünnet Etkinliğinde Tıbbi Uygulama Hatası: İki Olgu

10.17986/blm.2017227931

  • Yasin Etli
  • Mahmut Aşırdizer
  • Yavuz Hekimoğlu

Gönderim Tarihi: 03.11.2016 Kabul Tarihi: 16.01.2017 The Bulletin of Legal Medicine 2017;22(2):140-145

Gerek dini ve kültürel sebeplerle gerekse de tıbbi sebeplerle yapılmış olsun erkek dünya nüfusunun yaklaşık 6’da birinin sünnet edildiği tahmin edilmektedir. Sünnetin komplikasyon oranının ise %0,2 ile %5 arasında değiştiği bildirilmektedir.

Bu çalışmada, aynı hastanede, aynı gün içerisinde, aynı hekim tarafından yapılan toplu sünnet etkinliği sırasında iki sünnet işlemi sonrası gelişen klinik tablo, tıbbi uygulama hatası yönünden irdelenmiş, adli tıbbi boyutu ortaya konulmuş ve bu olguların özellikleri literatür bilgileri ile karşılaştırılmıştır.

Sonuç olarak, toplu sünnet aktivitelerinden mümkün olduğunca kaçınılması, ülkemizde olduğu gibi sosyoekonomik nedenlere bağlı olarak toplu sünnet uygulaması yapılması kaçınılmaz olan durumlarda bile, ailelerin aydınlatılması ile ilgili prosedürlerin göz ardı edilmemesinin, bu konuda yetkin ve yeterli sayıda hekimlerce, asepsi-antisepsi ilkelerine uygun ortamlarda, bilimsel kaidelere ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılmasının komplikasyon gelişimini azaltacağı ve bu alandaki tıbbi uygulama hataları iddialarının önüne geçeceği vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sünnet,Toplu Sünnet Aktivitesi,Tıbbi Uygulama Hatası,Komplikasyon,Yasal Mevzuat