Araştırma Makalesi

Genç Yetişkinlerde İkinci ve Dördüncü Parmak Uzunlukları Ölçümlerinden Boy Uzunluğu Tahmini

10.17986/blm.2019252273

  • Şükriye Deniz Mutluay
  • Memduha Gülhal Bozkır

Gönderim Tarihi: 27.02.2019 Kabul Tarihi: 30.04.2019 The Bulletin of Legal Medicine 2019;24(3):209-213

Amaç:

Femur, humerus gibi uzun ekstremite kemiklerinden boy tahmini, adli incelemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağ ve sol el ikinci (2D) ve dördüncü parmak (4D) uzunluklarından boy tahmini yapmaktır.

Gereç ve Yöntem:

Örneklem grubu 19-21 yaş aralığında olan 70 erkek ve 70 kadın olmak üzere toplam 140 genç erişkinden oluşmuştur. Sol ve sağ ellerinin (2D) ve (4D) uzunlukları dijital elektronik kumpas kullanılarak ölçülmüştür. Parmakların uzunluklularını ölçmek için proksimal metakarpofalangeal kıvrımdan başlanarak, parmakların uçlarına kadar olan uzunluk esas alınmıştır. Antropometrik ölçümler ile boy arasındaki potansiyel etkileşimleri belirlemek amacıyla tek yönlü ANOVA ve Pearson Korelasyon katsayısı, SPSS programı kullanılarak hesaplanmıştır. Doğrusal ve çoklu regresyon denklemleri de geliştirilmiştir.

Bulgular:

Sağ ve sol parmak boyu değerleri arasındaki farklar her iki cinsiyet için istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.001). Toplamda, erkeklerin antropometrik ölçümleri kadınlardan anlamlı derecede yüksekti. Boy ile (2D) ve (4D) parmak uzunlukları ölçümleri arasındaki korelasyon katsayıları, istatistiksel olarak anlamlı pozitif bulundu. Erkeklerde boy ve parmak uzunluğu arasındaki en yüksek korelasyon katsayısı, sağ ikinci parmak için (r=0.505) ve kadınlarda sol ikinci parmak için (r = 0.596) olarak hesaplandı. Regresyon denklemleri, tahmini boy ile gerçek boy karşılaştırılarak doğruluk açısından kontrol edildi.

Sonuç:

Doğrusal ve çoklu regresyon modelleri, her iki cinsiyette de (2D) ve (4D) parmak uzunlukları ölçümlerinden boy uzunluğunun tahmin edilmesinde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Parmak uzunluğu, Antropometri, Boy tahmini.