Öz
Günümüzdeki hızlı teknolojik gelişmeler, çalışanların sağlığına ve iş güvenliğine yönelik tehlikeleri de arttırmaktadır. Çalışma ortamında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, hatalı davranışlar, kişisel yetenekler, teknik arızalar gibi nedenlerle ortaya çıkan iş kazaları yaralanma, iş gücü kaybı, sakatlık ya da ölümlerle sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla iş kazaları adli tıbbın önemli bir alanını oluşturmaktadır.
Bu çalışmada: krom üretimi yapan maden ocağında aynı alanda iş kazası sonucu ölüm meydana gelen 27 ve 39 yaşlarında iki erkek olgu ele alındı. Ölü muayenesi, adli otopsi ve postmortem tetkikler yapılan olgularda olaya bağlı bulguların benzer olması nedeniyle birlikte değerlendirildi. Dış muayenede yüz bölgesi ve boyun ön yüzün siyanotik görünümde olup skleraların hiperemik olduğu, otopsilerinde cilt altında ve organ yüzeylerinde yer yer noktasal kanamalar olduğu, postmortem histopatolojide beyinde subaraknoidal alanda ekstravaze eritrositler, akciğerlerde plevral alanda kanama, midede ekstravaze eritrositler ve submukozal alanda kanama, konjesyon olduğu saptandı. Ölüm nedeninin oksijen yetersizliğine bağlı gelişen asfiksi olduğu sonucuna varıldığı,
Bu çalışmada; iş kazasına bağlı yaralanma ve ölümlerin ülkemizdeki görülme oranlarının yüksekliği de göz önünde bulundurularak iş kazasına neden olan bireysel, sosyo-ekonomik ve çevresel etmenlerin saptanması, iş kazalarının önlenmesine yönelik alınması gerekli tedbirlerin öneminin vurgulanması ve iş kazası olgularına adli tıbbi yaklaşımın literatür eşliğinde tartışılması amaçlandı.
Anahtar Sözcükler: Adli Tıp, İş Kazası, Ölüm, Asfiksi, Otopsi.
Referanslar
Karakurt Ü, Satar S, Açıkalın A, Bilen A, Gülen M, Baz Ü. Acil tıp kliniğine başvuran iş kazalarının analizi. The Journal of Academic Emergency Medicine 2013;12:19-23.
Türen U, Gökmen Y. Türkiye’de meydana gelen iş kazaları sonucu ölümler ile çalışanların yaş faktörü arasındaki ilişki. Sosyal Güvenlik Dergisi 2014;4(1):101-119
Can M, Bütün C, Yılmaz R, Beyaztaş FY. İş yerinde beklenmedik bir ölüm: Olgu sunumu. Van Tıp Dergisi 2009;16(1):40-42.
Türkmen N, Şenel B, Şam B, Üzün İ. İstanbul’da iş kazasına bağlı ölümler. Adli Tıp Dergisi 2005;19(3):29-36.
Arslan MM, Eren A, Çekin N. Adana’da iş kazalarına bağlı ölümler. Türkiye Klinikleri J Foren Med 2009;6(2):60-64.
Keten A, Karacaoğlu E, Yılmaz H, Karapirli M, Tutkun E, Tümer AR. Meslek hastalıkları ve ölümler. Adli Tıp Dergisi 2011;25(2):107-114.
Yardım N, Çipil Z, Vardar C, Mollahaliloğlu S. Türkiye iş kazaları ve meslek hastalıkları: 2000-2005 yılları ölüm hızları. Dicle Tıp Dergisi 2007;34(4):264-271.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 16118 Sayılı 24 Aralık 2013 tarihli Haber Bülteni.
Demirci S, Doğan KH. Asfiksi türleri ve asfiksi olgularında ölü muayenesi. In: Birinci Basamakta Adli Tıp. Koc S, Can M. Eds, İstanbul, 2010:38-56.
Yılmaz Z. Anayasa Türk Ceza Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu. İlgili Mevzuat. Seçkin Yayınevi, Ankara 2006.
Karakurt Ü, Satar S, Bilen A, Açıkalın A, Gülen M. Acil tıp ve iş kazaları. The Journal of Academic Emergency Medicine 2012;11:227-237.
Beyaztaş FY, Alagözlü H, Demirkan Ö. İş kazası olgularının adli tıp yönünden değerlendirilmesi. Adli Tıp Dergisi 2001;15(3):18-24.
Dergimiz ve bu internet sitesinin tüm içeriği Creative Commons Attribution (CC-BY) lisansının şartları ile ruhsatlandırılmıştır. Creative Commons Attribution Lisansı, kullanıcıların bir makaleyi kopyalamasına, dağıtmasına ve nakletmesine, makaleyi uyarlamasına ve makalenin ticari olarak kullanılmasına imkan tanımaktadır. CC BY lisansı, yazarına uygun şekilde atfedildiği sürece açık erişimli bir makalenin ticari ve ticari olmayan mahiyette kullanılmasına izin vermektedir.