Öz
Bu araştırmanın amacı bir üniversite hastanesinin psikiyatri kliniğince 1999 yılı boyunca düzenlenmiş bulunan adli raporların, ileri çalışmalara ve tartışmalara kaynaklık edebilecek şekilde dökümünün yapılmasıdır. Böylelikle adli karar süreçlerinde standardizasyonun sağlanması yolunda çıkarımlar yapılabilir. Olguların büyük çoğunluğunun üniversite hastanesinin bulunduğu il ve ilçelerinden gönderildiği saptanmıştır. Olguların yarısından fazlası (%58) medeni hukuk davası nedeniyle gönderilmişlerdir. Vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediği (%42) ve ceza ehliyetinin olup olmadığı (%22.4) adli makamlarca en sık sorulan sorulardır. Psikiyatrların kimi durumlarda kesin karar vermekte zorlandıkları görülmektedir. Bu tür olgularda hukukun adil karar verebilmesi için neler yapılabileceği tartışılması gereken bir konudur. Gerek psikiyatrların gerekse hukukçuların ortak dil ve iletişim üzerinde işbirliği yapmalarının gerektiği görülmektedir. Sonuçların başka kurumlarca düzenlenen raporlarla karşılaştırılması faydalı olacaktır.
Anahtar kelimeler: Adli psikiyatri
Referanslar
Aygün AN. Cezaya ehliyet ve bunu kaldıran veya hafifleten sebepler üzerine bir inceleme. Adalet Dergisi 1986;4: 25-48.
Biçer Ü, Bilgili M, Hancı İH. Adli psikiyatri. Birinci basamak için adli tıp el kitabı Türk Tabipleri Birliği ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Ankara, 1996.
Çağlayan MM. Yargıtay içtihatlarının ışığı altında çeşitli cürümler açısından kast ve ceza sorumluluğu üzerine bir izah denemesi. Adalet Dergisi 1986;5: 56-100.
Dinçmen K. Adli psikiyatri. Ankara, 1985.
Erkol ZZ. "Hukuki Ehliyet" kavramının adli psikiyatri yönünden değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. İstanbul 1990.
Hancı İH. Ceza ehliyeti (ceza sonımluluğu), Adli psikiyatri içinde, Hancı İ.H., Editör, İzmir: İntertıp Matbaacılık, 1997.
Yücel MT. Cezai sorumluluk ve akıl hastası suçlular. Adalet Dergisi 1987;5: 25-35.
Hancı İH. Hekimin yasal sorumlulukları ve hakları (Tıp ve Sağlık Hukuku). 2. Baskı. İzmir: Toprak Ofset Matbaacılık Ltd. Şti., 1999.
Dergimiz ve bu internet sitesinin tüm içeriği Creative Commons Attribution (CC-BY) lisansının şartları ile ruhsatlandırılmıştır. Creative Commons Attribution Lisansı, kullanıcıların bir makaleyi kopyalamasına, dağıtmasına ve nakletmesine, makaleyi uyarlamasına ve makalenin ticari olarak kullanılmasına imkan tanımaktadır. CC BY lisansı, yazarına uygun şekilde atfedildiği sürece açık erişimli bir makalenin ticari ve ticari olmayan mahiyette kullanılmasına izin vermektedir.