Öz
Ülkemizde adlı tıp uzmanı sayısının yetersizliği nedeniyle; adli tıp uzmanlık bilgileri ile yapılabilecek nitelikteki çeşitli hizmetler, pratisyen hekimlerin sorumluluğu altında yürütülmeye çalışılmaktadır. Ülkemizin gereksinimi olan adli tıp uzmanı sayısına ulaşılmasının hayli zaman alacağı açıktır. Bu gerçekler nedeniyle ülkemizde mezuniyet öncesi adli tıp eğitimi çok önemli olup uygulanacak eğitim ve uygulama programlarının ülke gerçekleri gözönünde bulundurularak yapılması gerekmektedir. Bu çalışma; adli tıp eğitimini 5. Sınıfta, üç haftalık staj şeklinde almış 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin aldıkları eğitim sonucunda, kendilerini değerlendirmelerini, adli tıp eğitimi ile ilgili düşünce ve önerilerini almak amacıyla planlanmıştır. Çalışma bir anket çalışması niteliğindedir. Çalışmaya toplam 202 öğrenci katılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde; verilen eğitim sonrası, adli tıp eğitimini önemli bulan öğrenci sayısı 178 (% 88.1)’dir. Aldıkları eğitim sonucunda kendilerini değerlendirmelerinin istendiği sorular incelendiğinde; uygulamanın doğrudan öğrenciye yaptırılmasının pek mümkün olmadığı olay yeri keşfi, otopsi tekniği ve morfolojik bulguları değerlendirmede kendilerini yeterli bulanların sayısı yarının altına düşmüştür. Yetersiz bulma nedeni olarak 111 katılımcı (% 55) uygulama azlığını göstermiş ve öneri olarak uygulamaya ayrılan sürenin arttırılarak aktif katılımın sağlanması gerektiğini belirtmişlerdir.
Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, mezuniyet öncesi tıp eğitimi, tıp öğrencisi, eğitim programı, Türkiye.
Referanslar
Alper B, Salaçin S, Çekin N, Gülmen MK. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde adli tıp eğitimi ve adli tıp eğitiminin sorunları. 21.Yüzyılda Tıp Eğitimi Sempozyumu Kitabı, İstanbul: 1993; 87 90.
Fincancı ŞK. Türkiye’de ve dünyada adli tıp eğitimi. I.Adli Bilimler Kongre Kitabı. Adana: 1995; 52-54.
Salaçin S, Tuncer İ, Erkoçak EU. Türkiye’de mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası adli tıp eğitiminin sorunları. Adli Tıp Dergisi 1993; 8: 17-22.
Salaçin S, Alper B, Çekin N, Gülmen MK. The Medico-Legal system in Turkey, undergraduate and postgraduate curriculum of the forensic sciences. Acta Medicinae Legalis 1995; XLIV: 372-374.
Tilstone WJ. Education training and assessment in forensic science. J Forensic Sci Soc 1991; 31(2): 95- 100.
Knight B. A Model medico-legal system. Forensic Sci Int 1988; 39: 1-4.
World Fedaration for Medical Education (1988). World Conferance On Medical Education. Report. Edinburg. 7.-12 August 1988.
Glazek A, Wojcikiewicz C. Forensic science education in Poland. In: Jacob B, Bonte W, eds. Advances in Forensic Sciences, Proceedings of 13th Meeting of IAFS. Berlin: Verlag-Dr.Koster, 1995; vol 8: 84-86.
Geserick G. Forensic sciences in Continental Europe. In: Jacob B, Bonte W, eds. Advances in Forensic Sciences, Proceedings of 13th Meeting of IAFS. Berlin: Verlag-Dr.Koster, 1995; vol 8: 262-266.
Ross AM, Ranson D. Education and training in forensic sciences in Australia. In: Jacob B, Bonte W, eds. Advances in Forensic Sciences, Proceedings of 13rd Meeting of IAFS. Berlin: Verlag-Dr.Koster, 1995; vol 8: 69-70.
Brinkmann B, Cecchi R, Du Chesne A. Legal medicine in Europe-Quo vadis? Int J Leg Med, 1994; 107:57-59.
Busuttil A. Legal medicine in Europe. Acta Medicinae Legalis 1995; XLIV.3-9.
Dergimiz ve bu internet sitesinin tüm içeriği Creative Commons Attribution (CC-BY) lisansının şartları ile ruhsatlandırılmıştır. Creative Commons Attribution Lisansı, kullanıcıların bir makaleyi kopyalamasına, dağıtmasına ve nakletmesine, makaleyi uyarlamasına ve makalenin ticari olarak kullanılmasına imkan tanımaktadır. CC BY lisansı, yazarına uygun şekilde atfedildiği sürece açık erişimli bir makalenin ticari ve ticari olmayan mahiyette kullanılmasına izin vermektedir.