Erken Görünüm

Adli Fizik Eğitiminde Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Kullanımı

Yazarlar

  • Orkun Eruygun Üsküdar Üniversitesi
  • Aylin Yalçın Sarıbey Üsküdar Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.17986/blm.1730

Anahtar Kelimeler:

Adli Balistik- Adli Bilimler- Balistik Sarkaç- Sanal Gerçeklik

Öz

Amaç: Bu çalışmada 3 boyutlu görselleştirme teknolojisi kullanılarak, temel balistik eğitimine yönelik uygulama imkânı sağlamak için tamamen bilimsel yasalara ve fiziksel gerçekliğe uygun olarak kurgulanan balistik sarkaç deneyinin sanal laboratuvar ortamında geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Sanal ortamda deney geliştirme süreci; (i) bilimsel hazırlık süreci, (ii) grafik tasarım ve 3D modelleme süreci ve (iii) yazılım süreci olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi. Mermi çekirdeğinin namludan çıkış hızını hesaplamayı amaçlayan “Balistik Sarkaç Deneyi”, 7 farklı mühimmat seçeneği ile kullanıcıların deney başlangıç parametrelerini değiştirerek ölçüm ve hesaplama yapmalarına imkân verecek şekilde geliştirildi.

Bulgular: Deney yazılımı 9x19 Parabellum mühimmat seçilerek çalıştırıldı ve test entegrasyonları gerçekleştirildi. Deneyde 5.7 gram kütleli mermi çekirdeği dönme noktasına 1.3 metre mesafede 4 kg kütleli sarkaç takozuna merkezi tam esnek çarpışma yaparak saplandı. Açısal momentumun ihmâl edildiği, sadece lineer momentum hesaba katılarak mermi çekirdeğinin namludan çıkış hızı gerçek değerden (597 m/s) 55 m/s’lik fark ile 652 m/s olarak hesaplandı.

Sonuç: Sanal gerçeklik teknolojisiyle 3 boyutlu modelleme ve bilimsel algoritmalara dayalı olarak her öğrencinin kendi parametre değişikliği ile farklı sonuçlar elde edebileceği dinamik bir deney ortamı oluşturuldu. Bu sayede, güvenlik gerekçeleri, silah kullanıma yönelik resmi prosedür ve izin mevzuatı, silah temini, yeterli sayı ve donanımda fiziki laboratuvar sayısı gibi konularda yaşanan zorluklara alternatif bir çözüm sunuldu.

İndirmeler

Yayınlanmış

2025-03-01

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Eruygun O, Yalçın Sarıbey A. Adli Fizik Eğitiminde Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Kullanımı. Bull Leg Med. 2025;. https://doi.org/10.17986/blm.1730