Erken Görünüm

Kesici Delici Alet Yaralanması Olgularının Yaşamsal Tehlike Açısından Değerlendirilmesi

Yazarlar

  • EMİR DERKUŞ İZMİR ŞEHİR HASTANESİ

DOI:

https://doi.org/10.17986/blm.1723

Anahtar Kelimeler:

kesici delici alet yaralanması- yaşamsal tehlike- Adli Travmatoloji- yara

Öz

Amaç: Gündelik hayatta sıkça kullanılan kesici delici aletler, taşınmalarının kolaylığı nedeniyle saldırı ve yaralamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle adli tıp uygulamalarında bu aletlere bağlı yaralanmalar ve ölümler sıkça görülmektedir. Bu çalışmamızda, kesici delici alet yaralanmalarını yaşamsal tehlike açısından değerlendirmek ve şiddet olaylarına dikkat çekerek alınabilecek tedbirleri belirlemek amaçlanmaktadır.

 

Yöntem: 01.01.2015-31.12.2019 tarihleri arasında kesici delici alet yaralanması nedeniyle medikolegal değerlendirmesi yapılan olgular sosyodemografik bilgileri, yaralanma bölgeleri, yara sayıları, yaralanma özellikleri ve ağırlıkları yönünden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular benzer çalışma sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.

 

Bulgular: Çalışmada 295 olgu değerlendirildi. Olguların %92,5’i erkek, %7,5’i kadın olup, en sık yaralanma 21-30 yaş aralığında (%31,2) görüldü. Olguların en sık yaralanan vücut bölgesinin toraks (%24,2) olduğu gözlendi. İç organ yaralanması oranı %25,8 olarak saptandı. Olguların %66,1’inin yaralanmasının basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmadığı, %6,1’inde  vücutta kemik kırığı olduğu ve %34,2’sinde yaşamsal tehlike meydana geldiği gözlendi.

 

Sonuç: Kesici delici alet yaralanmaları en sık genç erişkinleri etkilemekte ve ciddi ekonomik ve iş gücü kayıplarına neden olmaktadır. Bu aletlerin kolay bulunması ve kanun kapsamında; ev, sanayi, tarım ya da bir meslek ve sanatta kullanılan bıçakların bulundurulmasında cezai bir engel olmaması şiddet olaylarını artırmaktadır. Bu tür aletlerin özellikle taşınması konusunda daha sıkı yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.

İndirmeler

Yayınlanmış

2025-03-04

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

1.
DERKUŞ E. Kesici Delici Alet Yaralanması Olgularının Yaşamsal Tehlike Açısından Değerlendirilmesi. Bull Leg Med. 2025;. https://doi.org/10.17986/blm.1723