Karbonmonoksit İntoksikasyonu Sonrası Gelişen Geç Nörolojik Sendrom Olgu Sunumu - Doğan, Kamil Hakan; Özbek, Seda; Doğan, Nadire Ünver; Karabulut, Ahmet Kağan (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Karbonmonoksit (CO), tam olmayan yanma ürünü olarak oluşan renksiz, kokusuz, havadan hafif ve irritan olmayan bir gazdır. Bu gaz ile zehirlenmeye, genellikle bacası uygun olmayan sobalar veya kapalı ortamda yakılan mangal gibi ısıtıcılara bağlı olarak kış aylarında rastlanır. CO zehirlenmesi ciddi seyreden bir durum olup, ölüm ya da ağır nörolojik bozukluklarla sonuçlanabilir. Nadir olarak CO zehirlenmesinde, akut tedavi sonrası kısa süreli iyileşme dönemi ardından, geç nörolojik sendrom ortaya çıkabilir. Bu sendromda, tipik kraniyal bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntülerinde (MRG) subkortikal beyaz cevherde, özellikle bazal ganglionlarda hiperintens lezyonların eşlik ettiği çeşitli nörolojik ve/veya psikiyatrik belirtiler görülmektedir. Bu hastalarda MRG’deki beyaz cevher değişikliklerinin yaygınlığı ile olguların prognozları yakın ilişkilidir. Bu çalışmada, CO zehirlenmesi sonrası gelişen geç nörolojik sendrom bulgusu olarak kraniyal MRG’de T2 ağırlıklı görüntülerde periventriküler hiperintensite varlığı saptanan 65 yaşında kadın olgu sunulmuştur. CO zehirlenmesinin akut dönemde ciddi zararları olduğu bilinmektedir. Bu olgularda, olaydan yaklaşık bir ay sonra, olgumuzda da tanımlanan geç nörolojik sendrom bulgularının ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle hastaların düzenli takiplerinin yapılması ve adli rapor açısından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.Anahtar kelimeler: Karbonmonoksit, nöroloji, adli tıp, görüntüleme.
Keywords: karbonmonoksit; nöroloji; adli tıp; görüntüleme