Felaket Kurbanlarının Kimliklendirilmesinde Diş Kayıtlarının Önemi - Afşin, Hüseyin; Karadayı, Beytullah (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Dişler, çeşitli fiziksel faktörlerden ve dış etkenlerden (yanma, çürüme, travma vb.) fazla etkilenmemelerinden dolayı, kimliklendirme çalışmalarında diğer vucut yapılarına oranla daha rahat kullanılabilmektedir. Ülkemizde zaman zaman deprem, sel baskını, toprak kayması, uçak kazaları, yangın, endüstriyel kazalar, terör eylemleri ve silahlı çatışmalar nedeniyle kitlesel ölümlere rastlanmaktadır. Doğal ya da doğal olmayan felaketler sonrası kurbanların kimliklendirilmesi zor ve zaman alıcı bir süreçtir. Bu tür felaketler sonrasında, kurbanlarının kimliklendirilmesi için kurulan ekiplerde görevli adli diş hekimliği alanında eğitim almış uzman kişiler önemli görevler üstlenmektedir. Adli diş hekimliği uygulamalarının en önemli kullanım alanlarından birisi, kitle felaketleri sonrası tanınmayacak veya teşhis edecek bir yakını bulunmayan cesetlerin kimliklendirilmesine yönelik yapılan çalışmalardır. Bu süreçte diş kayıtlarının karşılaştırılması esasına dayalı teknikler ön plana çıkmıştır. Bu yazıda kitle felaket kurbanlarının kimliklendirilmesinde diş kayıtlarının kullanımı ile ilgili pratik bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Adli diş hekimliği, Kitle felaketleri, Kimliklendirme, Antemortem diş kayıtları, Postmortem diş kayıtları.
Keywords: adli diş hekimliği; kitle felaketleri; kimliklendirme; antemortem diş kayıtları; postmortem diş kayıtları