Gaziantep Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalında Düzenlenmiş Adli Raporların Değerlendirilmesi 2005-2011 - Akbaba, Murat; Isır, Aysun Baransel; Karaarslan, Bekir; Dülger, Hikmet Ergin (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Amaç: Çalışmamızda; Anabilim Dalımızda düzenlenen raporlar incelenerek, bölgemizin sosyodemografik özelliklerinin, olay türlerinin, cinsel suçlara ve madde kullanımına ait özelliklerin ortaya konması, bölgesel veri tabanı oluşturulması ve benzer çalışmalar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalınca 2005-2011 yılları arasında düzenlenen raporlar retrospektif olarak incelenmiş, toplam 5524 adli rapor değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Olay türlerine göre raporlar analiz edildiğinde; darp cebir olgularının 1136 (%20,6) vaka ile ilk sırada yer aldığı, geri kalan vakaların ise sırasıyla; 960 trafik kazası (%17,4), 863 delici kesici alet yaralanması (%15,6), 540 madde kötüye kullanımı (%9,8), 463 ateşli silah yaralanması (%8,4), 423 cinsel istismar (%7,7) ve 395 adli makamlarca tanımlanmamış yaralanmalar (%7,2) olduğu görülmüştür. Sonuç: Toplumsal sorunlarımızı ve bu sorunların altında yatan gerçek nedenleri açık olarak ortaya koyabilmek, bu bilgilerin ışığı altında etkin ve akılcı çözümleri üretilebilmek için adli olayların profilinin ortaya konmasının çok önem arz ettiğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Adli Rapor; Darp Cebir; Trafik Kazası; Delici Kesici Alet Yaralanması; Cinsel İstismar
Keywords: adli rapor; darp cebir; trafik kazası; delici kesici alet yaralanması; cinsel istismar