Ölümle Sonuçlanmayan Karbonmonoksit Zehirlenmesi ile Hayatları Değişen Bir Aileye Adli Tıp Penceresinden Bakış - Karbeyaz, Kenan; Gündüz, Tarık; Kul, Gülşin Canoğulları; Balcı, Yasemin (Adli Tıp Bülteni, 2009)
Karbonmonoksit (CO) kokusuz, renksiz, tatsız, irritan özelliği olmayan ve karbon içeren materyalin eksik oksidasyonu ile oluşan bir gazdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan karbonmonoksit zehirlenmesi ile ülkemizde sık karşılaşılmakta olup özellikle kış aylarında önemli bir morbidité nedenidir. Hem ölümle sonuçlanan, hem de ölümle sonuçlanmayan karbonmonoksit zehirlenmeleri, adli tıp açısından önemlidir. Sunulan olgu, Eskişehir’de bir apartmanda kapıcılık başka bir apartmanda da kalorifercilik yapan dört kişilik bir ailenin, iki hafta arayla, üç bireyinin karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalması ile ilgilidir. Olay, kapıcılık ve kalorifercilik yapan babanın birinci kez 4 yaşındaki kızı ile ikinci kez 12 yaşındaki oğlu ile birlikte, çalıştığı apartmanın kalorifer kazanının önünde baygın bulunması şeklinde gelişmiştir. Olay, baba için çalıştığı iş yerinde ve tekrarlı olması, çocuklar için babanın tedbirsizlik ve dikkatsizliğini gündeme getirmesi nedeniyle sunulmaya ve tartışılmaya değer bulunmuştur. Bu tür olguların sunulmasının adli tıbbi uygulamaya katkı sağlayacağı, düşünülmüştür.Anahtar kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, komplikasyon, adli tıp
Keywords: karbonmonoksit zehirlenmesi; komplikasyon; adli tıp