Kahramanmaraş’ta 2005-2007 Yıllarında Anal Yoldan Cinsel Saldırı İddiası Bulunan Olguların Değerlendirilmesi - Karanfil, Ramazan; Toprak, Sadık; Arslan, Muhammet Mustafa (Adli Tıp Bülteni, 2008)
Cinsel saldırı olgularının çoğunluğu kadınlar olmakla birlikte erkeklere karşı yapılan cinsel saldırılar da sık görülmektedir. Çocuk cinsel istismarı olgularında özellikle erkek çocuklar saldırının hedefi olabilmektedir. Ayrıca her iki cinsiyette anal bölge cinsel saldırı hedefi olarak seçilebilmektedir. Çalışmada; anal yoldan cinsel saldırı iddiası bulunan olguların demografik özelliklerinin ortaya konulması ve olgularda tespit edilen lezyonların literatür eşliğinde tartışılması amaçlandı. Ocak 2005 ve Aralık 2007 tarihleri arasında Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelen ve tarafımızdan muayene edilen anal yoldan cinsel saldırı iddiası bulunan olgularla yüz yüze görüşülerek anket formu dolduruldu. Muayene bulguları ile birlikte olgular değerlendirildi. Belirtilen süre içinde muayene edilen 124 cinsel saldırı olgusunun 101 (%81,5)’inin kadın, 23 (%18,5)’ünün erkek olduğu saptandı. Anal yoldan saldırı iddiası bulunan 36 olgunun %33,3’ünün erkek, %66,7’sinin kadın olduğu, %44,4’ünde anal saldırının tıbbi bulguları, %25’inde fiziksel travma tespit edildi. 12 yaş altındaki 11 mağdurdan 8’inin erkek çocuk olduğu, 12 yaş üstündekilerde kadın mağdurların daha fazla olduğu görüldü. Cinsel saldırı sanıklarının %94.4’ünün tanıdık çevre ve birinci derece akraba olduğunu tespit edildi. Olguların %44,5’inin olaydan sonraki ilk üç gün içinde muayene edildiği, olay yerinin en sık %27,8 ile mağdur tarafından bilinmeyen bir ev olduğu saptandı. Bu çalışma, mağduriyetlerin azalması ve hukuki işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için cinsel saldırıya maruz kaldığı iddiası bulunan olguların en kısa sürede adli tıp uzmanının bulunduğu merkeze naklinin sağlanarak muayene ve değerlendirmenin yapılması gerektiğini gösterdi.Anahtar kelimeler: Cinsel saldırı, anüs, penetrasyon
Keywords: cinsel saldırı; anüs; penetrasyon