Endosülfan ile Kasten Zehirleme İki Olgu - Aktaş, Ekin Özgür; Koçak, Aytaç; Şenol, Ender; Ertürk, Süheyla; Karali, Hüseyin; Yunus, Tülge (Adli Tıp Bülteni, 2005)
Endosülfan tarım alanlarında yaygın olarak kullanılan organik klorlu bir insektisittir. İnsektisidler arasında en toksik olanlarındandır. Endosülfana toksik düzeyde akut olarak maruz kalındığı zaman meydana gelen başlıca etkiler; gastrointestinal irritasyon, santral sinir sistemi instabilitesi, respiratuar depresyon ve kardiyovasküler sistem kollapsıdır. Yapılan çalışmalarda endosülfanın primer etkilerinin santral sinir sistemi üzerine olduğu, özellikle konvülzyona bütün akut zehirlenme vakalarında rastlandığı görülmüştür. Çalışmamızda endosülfanın içilen kutu sütlerin içinde tespit edilmesi orijini kaza ya da intihar olasılığından uzaklaştırmaktadır. Ölümün gerçekleştiği olgularda zehirlenmenin kaza veya intihar olasılıklarının yanı sıra olgularımızda görüldüğü gibi cinai orijinli olabileceği de akıldan çıkartılmaması gereken bir noktadır. Çalışmamızda iki olgu orijin açısından literatürdeki benzer olgulardan farklı bulunması nedeniyle sunulmuştur.Anahtar kelimeler: İnsektisid, endosülfan, kasıtlı zehirleme.
Keywords: insektisid; endosülfan; kasıtlı zehirleme