Ekstremite Damar Yaralanmasına Bağlı Ölümler - Türkmen, Nursel; Fedakar, Recep; Eren, Bülent; Saka, Naile Esra (Adli Tıp Bülteni, 2003)
Gerek ölümün meydana geldiği, gerekse ölümün meydana gelmediği ekstremite yaralanmaları adli tıp pratiğinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Bursa’da yapılan adli otopsiler içerisinde ekstremite damar yaralanmasına bağlı ölüm olgularının adli tıbbi özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 1996-2003 yılları arasında yapılan toplam 4242 adet otopsiye ait raporlar taranarak ölüm nedeni ekstremite damar yaralanmasına bağlı olan 40 olgu (%0,94) çalışma kapsamına alınmıştır. Olgularımızın %90’ı erkek, yaş ortalaması 35,87’dir (17-66 yaş). Yaralanmaların %60’ı kesici-delici alet ile meydana gelmiştir. En sık femoral arter ve dalları yaralanmıştır. Olguların %82,5’inde orijin cinayettir. Olgularımızın %30’unun kanında ortalama 159.33 mg/dl düzeyinde alkol saptanmıştır. Savcılık tutanaklarında %47,5’inde olay yerinin açık alan olduğu, %47,5’inin olay yerinde öldüğü belirtilmiştir. Sonuç olarak orta yaş alkollü erkeklerin ekstremite damar yaralanmasına bağlı ölümlerde risk grubunu oluşturduğu görülmektedir. İzole ekstremite damar yaralanmaları sonucu ölümlerde yaralanan damarın, toplam yara ve öldürücü yara sayısının, yeri ve tarafının belirlenmesinin kastın tayinine ışık tutmaktadır ve diğer zorlamalı ölümlerde olduğu gibi ekstremite damar yaralanmasına bağlı ölümlerde otopsi vazgeçilmezdir.Anahtar kelimeler: Damar yaralanmaları, Ekstremite, Adli otopsi.
Keywords: damar yaralanmaları; ekstremite; adli otopsi