Samsun’da Yaşlılık Dönemi Düşmeler: 2010-2015 - Kılınç, Ömer; Polat, Salih Tunahan; Turla, Ahmet; Aydın, Berna (Adli Tıp Bülteni, 2017)
Amaç: Bu çalışmada, düşme nedeniyle başvuran 65 yaş üstü olguların değerlendirilmesi ve elde edilen bulguların zarann en aza indirilmesi konusunda alınacak önlemlere yol gösterici olması amaçlanmışta Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne 01.08.2010 - 31.07.2015 tarihleri arasında düşme nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri 489 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Olguların adli dosyalan ve hastane otomasyon sistemindeki bilgileri incelenerek; cinsiyet, yaş, başvuru zamanı, düşme şekli, yaralanma bölgeleri, kemik kırıklan, ek hastalık varlığı, tedavi gördüğü bölüm, tedavi durum- lan geriye dönük araşünlmıştır. Kesitsel nitelikteki bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Olgulann 230 (%47,0)’u erkek, 259 (%53,0)’u kadındır. En fazla olgu; Temmuz ayında (%12,3), Pazar günleri (%15,7) ve 16.00-23.59 saatleri arasında (%46,6) başvurmuştur. Yaşlılar en sık (%43,3) ev içerisinde düşmüştür. Olgulann %16,4’ünde iç organ yaralanması, %53,2’sinde kemik kınğı meydana gelmiştir. En fazla (%41,5) kınk görülen kemik femurdur. Sonuç: Yaşlı nüfustaki artış nedeni ile düşme ile ilişkili yaralanmalar toplumsal bağlamda önemli sorun olmaktadır. Düşme yaşlılığın kaçınılmaz sonucu değildir. Yaşlılarda düşmelerin önlenmesi, günlük yaşam aktivite- leri ile ilgili bağımlılık durumunu azaltacak, yaşam kalitesini arttıracak ve sağlık bakım maliyetim düşürecektir.