Tetabuk Özelliği Olan Sahte İmzaların Tespitinde Bilgisayar Teknolojilerinin Rolü Olgu Sunumu - Melez, İpek Esen and Melez, Deniz Oğuzhan and Şahin, Muhammed Feyzi and Gürler, Ahmet Selçuk and Tırtıl, Lale (Adli Tıp Bülteni, 2015)
İmza, kişisel özellikleri yansıtan ve yasal olarak kişiye özel olduğu kabul edilen bir el yazısı biçimidir. İmza sahteciliğinde birçok yöntem kullanılabilmekte olup karbon kağıdı kullanılarak kopyalama bu yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, karbon kağıdı kullanılarak kopyalama içeren bir imza sahteciliği olgusu irdelenerek, imzaların bilgisayar ortamında süperimpozisyonu(üst üste getirilmesi) yöntemi ile tetabukun gösterilmesi ve olgu üzerinden belge incelemede tetabuk ayırıcı tanısı ile birlikte bilgisayar teknolojilerinin rolünün tartışılması amaçlanmıştır. Güncel belge inceleme bilirkişiliği açısından, kişisel tecrübenin yanı sıra bilgisayar teknolojileri de analizde önem kazanmaktadır. Hayatın doğal akışına uygun görünmeyen biçimde birbirinin aynı olan iki imza ya da imza grubu (tetabuk) arasında olası sahtecilik unsurlarının değerlendirilmesinde, süperimpozisyon yönteminin salt kişisel gözlem sonuçları dışında lineer matematik verilerle de ortaya konulabilir şekilde uygulanması için pahalı bilgisayar programlarının yanında daha basit ama ücretsiz, açık kaynak kodlu programların da kullanılabileceğini göstermek açısından bu olgu ve olgunun çözümlenme yolu bilimsel paylaşıma değer bulunmuştur.