Kılın Sodyum Hipoklorit ile İşlem Görmesinin Morfolojik Etkileri - Cavlak, Mehmet; Şahin, Muhammed Feyzi; Akçan, Ramazan (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Giriş ve Amaç: Kıl olay yerinde en sık karşılaşılan delillerden biridir. Yapısal olarak dış etkenlere dayanıklı olduğu bilinmesine rağmen kılın kimyasal ajanlarla muamele edilmesine ilişkin çalışmalar azdır. Bu çalışmada kılın sodyum hipoklorit (NaClO) ile muamele edilmesinin kılın morfolojik yapısına etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda beyaz ırktan bir erişkinden 10 adet vaka ve 10 adet kontrol kılı dipten kesilerek örneklenmiştir. İlk grup kıllar 10 dk süre ile <%5 NaClO içerikli çamaşır suyuiçinde bekletilmiştir. Diğer grup kıllar ise herhangi bir muameleye maruz bırakılmamıştır. Her iki gruptaki kıllar ksilen solüsyonu ile kalıcı preparat haline getirilmiş ve ışık mikroskobu altında incelenmiştir. Bulgular: Kontrol grubu kılların 7’si kahverenkli, 3’ü koyu kahverenkli iken NaClO ile muamele edilmiş kılların ise birinin kahverenkli, geriye kalan 9’unun ise açık kahverenkli olduğu tespit edilmiştir. NaClO ile muamele sonrasında pigment yoğunluğunun azaldığı belirlenmiştir. Kontrol grubu kıllarda kutikula dış yüzeyi düz ve iç yüzeyi belirgin iken NaClO ile muamele edilmiş kıllarda kutikula dış yüzeyi bir kıl hariç tamamında dalgalanmış, iç yüzeyi ise tamamında belirginliğini kaybetmiş durumda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kortekste aşırı miktarda hava boşluklarının olduğu görülmüştür. Örneklerde kutikular kalkma bulgusu izlenmemiştir. Sonuç: NaClO ile muamele edilen kıllarda, kortekste pigment yoğunluğunda azalma ve aşırı miktarda hava boşlukları olduğu görülmüştür. Bu hava boşluklarının parçalanmış pigment granüllerinden kaynaklandığı değerlendirilmiştir. Kutikula tabakasında ise muamele edilmiş kıllarda dış yüzeyde dalgalanma ve iç kutikula sınırında belirsizleşme görülmüştür. Kılın morfolojik incelemesinde bu bulgularla karşılaşıldığında ayırıcı tanıda NaClO ile muamelenin düşünülmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Sodium hipoklorit, kimyasal muamele, kutikular hasar.