Eskişehir’de Demiryolu Ölümleri 2001-2010 - Özsoy, Sait; Karbeyaz, Kenan; Akkaya, Harun; Çelikel, Adnan (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Amaç: Bu araştırmada; Eskişehir’de 2001–2010 yılları arasında meydana gelen demiryolu ölümlerine ait otopsi raporları ve adli tahkikat sonuçları değerlendirilmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Eskişehir’de 2001–2010 yılları arasında meydana gelen 2615 adli nitelikli ölüm değerlendirilmiş ve bunlar içerisinden demiryollarında meydana gelen 38 ölüm olgusu (%1,5) çalışma kapsamında incelenmiştir. Olguların demografik özellikleri, otopsi ve toksikolojik inceleme bulguları ile birlikte adli tahkikat dosyalarının sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların tümünün (n=38) olay yerinde öldüğü belirlendi. Olguların yaşları 7-72 arasındadır (yaş ort.: 37±11,2) ve %81,6’sı erkektir. Olguların %78,9’unda gövdede (göğüs ve sırt), %71,1’inde karın ve bel bölgelerinde, %81,6’inde üst ve alt ekstremitelerde yaralanmalar meydana geldiği tespit edilmiştir. Toksikolojik inceleme sonucunda 16 olgunun (%42) kanında; 21 mg/dL ile 291 mg/dL (ort. 71± 43mg/dL.) arasında etil alkol tespit edilmiştir. Otopsi ve adli tahkikat dosyalarının incelenmesi sonucunda; olguların %76,3’ünün kaza, %23,7’sinin intihar olduğu, %81,6’sının demiryolunun istasyon dışı bölümlerinde, %52,6’sının yaz aylarında, %57,9’unun Cuma-Cumartesi-Pazar günlerinde ve %57,9’unun saat 18:01–00:00 saatleri arasında hayatlarını kaybettikleri tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Demiryollarında meydana gelen ölüm oranlarının fazla olmasının nedenleri arasında; önleyici tedbirlerde eksikliklerin bulunması ve kişilerin kurallara uymaması olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Ulaşım, demiryolu kazaları, tren, yaya / araç çarpışmaları, ölüm, otopsi, toksikoloji.