İstanbulda Aspirasyona Bağlı Erişkin Ölümleri - Asil, Haşim; Özdemir, Çağlar; Üzün, İbrahim and Kar, Hakan and Gülmen, Mete Korkut (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Katı gıda aspirasyonu nadir olmakla birlikte alkol ya da ilaç etkisi altında olan insanlar ile merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında yetersizlik olan komadaki hastalarda daha yaygındır. Otopsi sırasında solunum yollarında az miktarda gıda maddesinin saptanması agonal veya erken postmortem geçişler nedeniyle gerçek vital aspirasyonu göstermez. Özellikle membranöz ve respiratuvar bronşioller olmak üzere küçük havayollarının tıkanması, gıda veya mide içeriği ile bronşiol lümenin ve alveoler boşlukların tam ya da kısmi olarak dolması tipik morfolojik bulgulardır. Bu 10 yıllık retrospektif çalışmada Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesinin kayıtları incelenerek yaşları 23 ve 78 (45.43±14.61) arasında değişen ve ölüm sebebi aspirasyon olan 21 erkek ve 4 kadın olguya ait veriler sunulmuştur. 13 olgu herhangi bir görgü tanığı olmadan olay yerinde bulunmuştur. Bir cinayet olgusu dışında bütün ölümler kaza orijinlidir. Toksikolojik incelemelerde 7 olguda kan alkol düzeyi 161 ile 339 mg/dL arasında, 5 olguda ise morfin türevleri, benzodiazepin ve barbitürik asit türevleri, toluen ve aseton türevleri belirlenmiştir. 14 olguda gıda, 3 olguda sakız, 7 olguda mide içeriği ve 1 olguda bez parçası aspire edilmiştir. Aspirasyon olgularında, hikayenin, elbiselerdeki kusmuğun, yakın çevrenin, toksikolojik incelemelerin delilleri hiçbir şekilde otopsi bulguları kadar önemli değildir. Anahtar Kelimeler: erişkin; aspirasyon; ölüm; otopsi