Yasa Dışı Madde Kullanımında Güncel Sorunlar Katkı Maddeleri - Türkmen, Zeynep (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Yasa dışı maddelerin daha fazla miktarda görünmesi ve daha fazla kâr getirmesi için, birçok seyreltici ve katkı maddesinin kullanıldığı bilinmektedir. Bu tür maddelerin bazılarının toksik etkisi, kullanılan yasa dışı maddenin oluşturduğu etkiden çok daha fazla zararlı olabildiğinden, yasa dışı maddelerin içindeki bu tür katkı maddelerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Öngörülemeyen bileşikler, yasa dışı madde kullanıcılarının hayatını tehlikeye sokabilir. Bu çalışmada, yasa dışı madde şüphesi ile gelen iki örneğin içeriği katkı maddeleri açısından incelenmiş ve Örnek 1 içerisinde katkı maddesi olarak, parasetamol, kafein ve griseofulvin, diğer taraftan Örnek 2 içerisinde de fenasetin olduğu tespit edilmiştir. Yasa dışı bu maddelerin içindeki katkı maddelerinin ve oranlarının her geçen gün artması, beklenmedik bir ölüm olgusunda veya kalıcı hasar durumunda, bu katkı maddelerinin de dikkate alınması gerektiğini düşündürmelidir. Bulgular benzer çalışmalar yapmış gruplarla, maddelerin içeriğindeki değişiklikleri ve bu değişikliklerin meydana getirebileceği olası tehlikeler anlamında değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: Yasa dışı maddeler; safsızlık; toksik etki; katkı maddeleri