Bir Felaketin Anatomisi Bazar de La Charite Yangını - Özgüç, Anıl; Bakar, Murat; Oral, Gökhan (Adli Tıp Bülteni, 2011)
Bazar de la Charite, 1885 yılında Katolik Fransız Aristokratlan tarafından yardım ve hayır amacıyla Paris’de kurulmuştur. 1897 yılında yangına kadar yıllık bir organizasyon olarak varlığını sürdürmüştür. Yangında çoğu aristokrat 126 kişi hayatmı kaybetmiştir. Yangının ardından 30 ceset yakınlan tarafından teşhis edilememiş, kimliklendirme amacıyla diş hekimlerine başvurulmuştur. Dr. Oscar Amoedo’nun yürüttüğü çalışmalann sonucunda teşhis edilemeyen cesetler kimliklendirilmiştir. Dr. Oscar Amoedo, yangın sonrası kimliklendirmede diş hekimlerinin rolünü anlatan makalesi ve ardından yayınladığı “L’Art dentaire en Medecine Legale” adlı kitabıyla adli odontolojinin temellerini kurmuştur. Anahtar kelimeler: Bazar de la Charite, adli odontoloji, yangın, Paris