Kesici Delici Alet Yaralanması ile İlişkili Saldırıların Analizi Manisa’da On Yıllık Deneyim - Yavuz, Mehmet Sunay; Aşırdizer, Mahmut; Tuyji, Yeşim; Zeyfeoğlu, Yıldıray; Dizdar, Mustafa Gökhan; Uluçay, Tarık (Adli Tıp Bülteni, 2011)
Kişilerarası şiddet ile ilişkili olarak kesici-delici alet yaraları halen dünyanın pek çok ülkesinde başlıca problemlerden biri olarak kabul edilmesine rağmen, Türkiye’de sıklığı henüz belirlenmemiştir. Bu çalışmamn amaçları; kesici-delici alet yaralanmaları ile ilişkili saldırıların, mağdur ve faillerin analizini yapmak; daha önce yayımlanmış veriler ile karşılaştırmak ve Türkiye için ııygun önlemleri tanımlamaktır ve bu amaçla 238 kesici-delici alet saldırısı olgusu, 2002 ve 2012 arasında Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp Polikliniği’nde değerlendirilmiştir. Mağdurların ve saldırganların çoğu erkekti (%94.5; %96.5)ve 20-39 yaş aralığında idi (%60.1; %67.3). Kesici-delici alet yaralarının büyük bölümü bıçak ve çakılar ile oluşturulmuştu (%81). Saldırılar çoğunlukla caddelerde (%40.3) ve halka açık alanlarda (%36.2) ve gece saatlerinde (%3 1.1 ) meydana gelmişti. Yaralanmaların çoğu yumuşak doku yaralanmaları (%73.8) idi ve genellikle intratorasik organlar ve/veya damarlar (%40.8) etkilenmişti. Mağdurların %37,4’ü yaşamsal tehl ikeye, %21 ’i çeşitli sekellere manız kalmıştı. Suç önleme çabalan bağlamında, kesici-delici alet ile saldırılann gerçek çözümünde; eğitsel, sosyo-kültürel ve ekonomik çabaların yanı sıra; bıçak taşımaya karşı mevzuatın yürürlüğe konulması ve özellikle geceleri olmak üzere sokaklarda ve kamuya açık yerlerde polis denetimlerinin arttırılması önem taşımaktadır. Anahtar kelimeler: Şiddet, yaralar, bıçak, suç, adli tıp