2000-2004 Yılları Arasında Science Citation Index’de Taranan Türkiye Kaynaklı Adli Tıp Yayınlarına Yapılan Atıflar - Altun, Gürcan; Balcı, Yasemin (Adli Tıp Bülteni, 2010)
Bir makalenin çok sayıda atıf alması ilgili olduğu bilim alanına katkısını gösterir. Bu amaçla, 2000-2004 yılları arasında adli tıp uzman ve asistanlarının katkısı ile Science Citation Index/Expanded kapsamındaki dergilerde yayınlanmış olan 86 yayının, Scopus ve Web of Science (WoS) veri tabanlarındaki atıf sayıları ve yayınlandıkları dergilerin etki değerleri araştırıldı. Her iki veri tabanındaki atıf sayılarına göre yayın etki değeri hesaplandı. Çalışma grubunu oluşturan yayınların etki değerinin 1.48 olduğu (WoS için) ve ülke ortalamasının altında kaldığı saptandı. Bu durum yayınların yarısının yayınlanmış olduğu dergilerin etki değerinin görece düşük olması ile açıklanabilir. Yayınların etki değeri, 2001 yılında en yüksek (Scopus: 3.18, WoS: 2.64), 2004 yılında en düşük (Scopus: 1, WoS: 0.78) idi. 2004 yılındaki yayın etki değerinin düşük olması, taramanın yapıldığı zamana kadar geçen sürenin kısa oluşu ve bu süreçte yayınların yaklaşık yarısının hiç atıf almamış olmasından kaynaklanmaktadır. Anahtar kelimeler: Adli tıp, Türkiye’nin adli tıp yayınları, atıf, etki değeri