Samsun İlinde Asıya Bağlı Ölümler - Aydın, Berna; Turla, Ahmet; Boz, Halil; Karaarslan, Bekir (Adli Tıp Bülteni, 2006)
Ası intihar amacıyla sıklıkla seçilen bir yöntem olup, kaza ve cinayet olguları nadirdir. Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada; ası sonucu ölen olguların demografik özelliklerinin belirlenmesi ve verilerin benzer çalışmalar ile karşılaştırılarak tartışılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; Samsun’da 1997-2004 yılları arasında ölü muayenesi otopsi işlemi uygulanan 3261 adli ölüm olgusundan ası sonucu öldüğü belirlenen 61 olgu ile ilgili Samsun Adliyesi arşivinde bulunan kayıtlar retrospektif olarak incelenmiştir. Olguların 37 (%60,7)’si erkek, 24 (%39,3)’ü kadın olup, yaş ortalaması 32,38 + 14,15 (11-79) yıldır. Tüm olgularda orijin intihar olarak saptanmıştır. Olguların %77, Tinde ası eylemi ev ve eklentilerinde gerçekleştirilmiştir. Olguların %91,8’inde olay yeri inceleme tutanağı ve olay yeri krokisi bulunmakla birlikte, olay yerine veya ölene ait fotoğraflar %55,7’sinde mevcuttur. Olguların %77,1’i “tam ası” ve %82,0’si “tipik ası” şeklindedir. Telem tüm olgularda tespit edilirken, ası vasıtası olarak 32 (%52,5) olguda ip-urgan kullanılmıştır. Otopsi uygulanan 51 (%83,6) olgudan 38’inde boyun yumuşak dokularında ekimoz, 32’sinde hiyoid kemik ve/veya tiroid kıkırdakta kırık ve bir olguda da boyun omurlarında ayrılma saptanmıştır. Adli inceleme sürecinin uzamaması ve hatasız sonuçlara ulaşılabilmesi amacıyla, tüm adli ölümlerde olduğu gibi ası olgularında da, ayrıntılı olay yeri incelemesi yapılarak krokiler çizilmeli, fotoğraflar ile desteklenmeli, ölüm nedeni ve adli soruşturma-kovuşturma sırasında ortaya çıkabilecek olası sorunlarm açıklığa kavuşturulması için konunun uzmanları tarafından eksiksiz ve usulüne uygun otopsi yapılması gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Ası, intihar, adli otopsi