Paket Vücut Sendromuna Bağlı Kokain İntoksikasyonu Sonucu Ölüm Olgu Sunumu - Özer, Erdal; Şam, Bülent; Özdeş, Taşkın; Dokgöz, Halis (Adli Tıp Bülteni, 2005)
Yasadışı ilaç ve uyuşturucu maddeleri vücutlarının içinde paket halinde saklamak suretiyle gümrüklerden ve kontrol noktalarından kaçıran kişilere vücut paketçisi denmektedir. Yabancı uyruklu 24 yaşında erkek olgu, fenalaşması üzerine getirildiği hastanede konvülsiyonlar geçirerek ölmüştür. Dış muayenesinde herhangi bir özellik yoktur. İç organ incelemelerinde; organlarda yaygın ödem ve konjesyon görülmüştür. Midesinde ve bağırsaklarında iki adet kokain paketi mevcut olduğu tespit edilmiştir. Olgu; vücudundaki paketlerden birinin patlaması sonucunda akut kokain intoksikasyonu sonucu öldüğüne karar verilmiş bir paket vücuttur. Olgu; şüpheli ölümlerde “Paket Vücut Sendromu”na dikkat çekmek ve konunun tartışılması amacıyla sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Kokain, paket vücut sendromu, şüpheli ölüm, otopsi, adli tıp