Adli Raporlar ve Üniversite Hastanelerinin Uğradığı Ekonomik Kayıplar - Altun, Gürcan (Adli Tıp Bülteni, 2004)
Bu çalışmada; Trakya Üniversitesi Hastanesi örneğinde, üniversite hastanelerinde düzenlenen adli raporların ücretlendirilememesi nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıplara dikkat çekmek amaçlanmıştır. Çalışma kapsamına alman Ocak 2003- Aralık 2004 dönemine ait kayıtlardan, rapor talebinde bulunan kurumlar ve raporlarda yanıtlanması istenen sorular belirlenmiştir. Rapor talebinde bulunan resmi makamlar Cumhuriyet Savcılıkları ve Mahkemeler, Emniyet Müdürlükleri, Jandarma Teşkilatı ve diğer makamlar (cezaevi müdürlüğü, noterlikler) olarak ayrılmıştır. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde 2003 yılında 471 ve 2004 yılında 653 adet adli rapor düzenlenmiştir. 2003-2004 döneminde rapor taleplerinde %39’luk ve birim fiyatlarda %50-60’lık yıllık artış meydana geldiği saptanmıştır. Adli raporların ücretlendirilememesi nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıp, 2003 ve 2004 yılları için sırasıyla 9.647.500.000 TL ve 19.420.000.000 TL olarak hesaplanmıştır. Her iki yıl için toplam kayıp 29.067.500.000 TL’dir. Üniversitelerce verilen/verilecek olan adli tıp hizmetlerinin ücretleri Adli Tıp Kurumu döner sermaye fiyat listesi esas alınarak tahsil edilebilmelidir. Çözüm sağlayacak en kalıcı uygulama, üniversitelerin adli tıp hizmetlerinin Bütçe Uygulama Talimatında yer alması için. Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmasıdır. Anahtar kelimeler: Adli rapor, ücret, üniversite hastanesi