Kocaeli’nde Adli Tıp Şube Müdürlüğü ile Anabilim Dalında Verilen Adli Tıp Hizmetlerinin Karşılaştırılması - Çolak, Başar; Biçer, Ümit; Doğan, Türker; Kurtaş, Ömer; Gündoğmuş, Ümit Naci; Demirbaş, İlkgül (Adli Tıp Bülteni, 2003)
Adli Tıp Kurumu ve Adli Tıp Anabilim dalları yasalarca resmi bilirkişilik yapıları olarak tanımlanmakta ise de, uygulamada hizmet Adli Tıp Şube Müdürlükleri aracılığı ile yürütülmektedir. Adli tıp anabilim dalları, hekim ve yargı mensuplarının eğitiminde görev aldıkları gibi yeni bilgi ve teknoloji üreten araştırma kurumlandır. Ancak anabilim dalları ve öğretim üyelerinden uygulamada yeteri kadar yararlanılmaması bu özelliklerin yarn sıra hizmetin yaygınlığı ve hızlı gerçekleşmesini de engellemektedir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nm verdiği adli tıp hizmetlerine ait veriler ile ATK Kocaeli Şube Müdürlüğü’nde verilen adli tıp hizmetlerine ait istatistikler beş yıllık süreç (1998-2002) için karşılaştırılmıştır. Adli raporların %98.1’i Kocaeli Şube Müdürlüğü tarafından verilirken, sadece % 1.9’unun Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından verildiği belirlenmiştir. Cinsel suçların değerlendirilmesinde Şube Müdürlüğü % 96.3 oranında, Anabilim Dalı % 3.7 oranında, adli psikiyatriyi ilgilendiren konularda ise Şube Müdürlüğü % 97.6, Anabilim Dalı %2.4 oranında görev üstlendiği saptanmıştır. Ölü muayenesi ve otopsilerin Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nde görevli adli tıp uzmanları tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Adli tıbbi olayların değerlendirilmesinde Adli Tıp Anabilim Dallarından uygun şekilde hizmet alınması eğitime yapacağı katkının yanı sıra Adli Tıp Kurumunda görev yapan adli tıp uzmanlarının iş yükünü de hafifletecek, adli olgularla pratisyen hekimlerin karşılaşma sıklığını azaltacaktır. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Anabilim Dalı, adli tıp uzmanı, otopsi, ölü muayenesi, adli rapor, cinsel suçlar, adli psikiyatri