0-5 Yaş Grubu Çocuk Ölümlerinin Adlî Tıp Boyutu - İnanıcı, Mehmet Akif and Birgen, Nur (Adli Tıp Bülteni, 2001)
Çalışmamızda 1996 ile 1998 tarihleri arasında Adlî Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’nde ölüm sonrası muayenesi yapılmış 146 çocuğa ait adlî otopsi raporları incelenerek, olguların demografik özellikleri, ölüm nedenleri ve ölüm orijinleri değerlendirilmiştir. Olguların 62’si (%42.5) kız çocuklar, 83’ü (%56.8) de erkek çocuklardır. Olguların orijin sıralamasında kaza 37 olgu (%24.6) ile ilk sırayı alırken, bunu 33 (%22.6) olgu ile doğal ölümler, 10 (%6.9) olgu ile cinayet izlemektedir. Geri kalan 67 (%45.9) olgunun ölüm orijini belirlenememiştir. Ölüm nedenleri arasında pnömoni 24 (%16.4) olgu ile ilk sırada yer alırken, 11 (%7.5) olgu ile CO zehirlenmesi ikinci sıradadır. 15 (%10.3) olguda ölüm nedeni saptanamazken, 48 (%32.9) olgunun ölüm nedeninin belirlenebilmesi için İhtisas Kurulları’na sevk edildiği anlaşılmıştır. Çalışmamızda, ilk yaşlardaki çocuk ölümlerinde, olay yeri incelemesi ve adlî ölü muayenesinin ayrıntılı olarak yapılması yanında, uygulanacak olan adlî otopsilerde de ayrıntılı muayene ve tetkiklerin yapılmasının, ölüm nedenini ortaya koymada çok büyük rol oynadığı vurgulanmaktadır. Anahtar kelimeler: Çocuk ölümleri, ölüm nedeni, ölüm orijini