İşçi Ölümleri: Bölgesel Bir Otopsi Çalışması - Boz, Halil; Ketenci, Hüseyin Çetin; Demir, İbrahim and Aydoğdu, Halil İlhan and Askay, Mehmet and Özer, Erdal and Beyhun, Nazım Ercüment (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre her 15 saniyede bir 153 işçi iş kazası geçirmekte ve bir işçi iş kazaları veya hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Dünyada her gün 6300 insan iş kazaları veya işle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi’nde, 2011-2015 yılları arasında otopsisi yapılan, ölüm nedeni iş kazasına bağlanan olguların adli tahkikat evrakları ve otopsi raporları geriye dönük olarak incelendi. Toplam112 işçi ölümünden 111 (%99,1)’inin erkek, 1 (%0,9)’inin kadın olduğu tespit edildi. Yaşları 18 ile 64 arasında değişmekteydi. Olguların iş kollarına göre dağılımı incelendiğinde 61(%54,5) olgunun inşaat sektöründe ve 12 (%10,7) olgunun enerji sektöründe, çalıştığı tespit edildi. İş kazalarının 34 (%30,4) olguda yüksekten düşme, 19 (%17) olguda elektrik çarpması nedeniyle gerçekleştiği belirlendi. Yapılan otopsilerde 44 (%39,3) olguda kafatası kemik kırıkları, 22 (%19,6) olguda göğüs kafesi kırıkları vardı. Histopatolojik incelemelerde; 13 (%11,6) olguda kalp-damar patolojileri 20 (%17,9) olguda akciğerlerde ödem ve kanama bulundu. Ulusal iş kazası istatistikleriyle de uyumlu olarak bu çalışmanın sonuçlarına göre; ilk sırada inşaat sektörü bulunmaktadır. Ölüm nedeni olarak ise yüksekten düşmeye bağlı genel beden travmaları, elektrik çarpmaları ve iş makinesi kazaları öne çıkmaktadır.