Adli Tıbbı Bugune Getirenler-I - Alkan, Nevzat (The Bulletin of Legal Medicine, 2000)
Adli Diş Hekimliği’nin Kurucusu Oscar Amoedo 1863-1945 Dr. Oscar Amoedo, Küba' nın Matanzas şehrinde, 10 Kasım 18Ğ3 tarihinde, orta halli bir ailenin, ortanca çocuğu olarak doğdu. Havana Üniversitesi' ndeki eğitimini takiben, New York Diş Hekimliği Fakültesi' ne kabul edildi. 1888 yılında eğitimini tamamladığında, tekrar Küba' ya döndü. 1889 yılında, Paris ' teki Uluslararası Diş Hekimliği kongresine, Küba ‘ yı temsilen katıldı. Bu toplantı sırasında, Paris 1 te kalması ve mesleğini orada tatbik etmesi yönünde teklif aldı. Bu teklifi kabul ederek, Paris' e yerleşti. Paris Diş Hekimliği Okulu' nda çalışmaya başladı. 1890 yılında klinik öğretici, 1891 yılında yardımcı doçent ve 1895 yılında profesör ün- vanlarını aldı. Söz konusu merkezde, 1905 yılına dek para almadan çalıştı. Paris' teki ilk yıllarında geçimini, latin mahallesindeki küçük bir otelde kiraladığı odayı, diş muayenehanesine dönüştürerek sağladı. Bu yıllarda muayenehanesine pek çok öğrenci gelip gitti. Sonraki yıllarda ise, en büyük destekçisi ve aynı zamanda dostu olan Profesör Poirier ' in de desteği ile, daha iyi bir muhitte muayenehane açma ve çalışma imkanını yakaladı. Dr. Oscar Amoedo, diş hekimliğinin pek çok yönü ile ilgilenmiştir. Yaşamı boyunca 120' den fazla makalesi yayınlanan Amoedo, aynı zamanda şırıngalar, pensler, diş kanalı enstrümanları, artikülatörler de dizayn etmiş ve mevcutlarını da geliştirmiştir. Kokain ve etilen klorid ' in diş hekimliğinde lokal anestezik olarak uygun şekilde kullanılması metodunu Amoedo geliştirmiştir. Maksiller sinüs tümörü tedavisi, diş kökü doldurma teknikleri, diş implantasyonları, dişe direk eklemeler ve eklem problemleri çalıştığı diğer alanlar arasındadır. Dr. Oscar Amoedo' nun adli diş hekimliği ile ilgilenmesi 4 Mayıs 1897 ' deki, Charite Çarşısı yangını ile başlamış ve bu yangında ölenlerin kimliklerinin tespiti konusunda başarılı olmuştur. Bu olayı takiben, mevcut bilgi ve tecrübesini literatür çalışmaları ile desteklemiş ve "Adli Tıpta Dişçilik Sanatı" başlığında bir yazı hazırlamıştır. Söz konusu çalışma 1898 yılında, Masson et Cie tarafından basılarak yayınlanmıştır. Dr. Oscar Amoedo bu çalışması ile adli tıbbın diş hekimliği alanındaki yoğun noksanını büyük bir ölçüde doldurmuş ve adli diş hekimliğini kimliklendirme ve müstakil bir çalışma alanı olarak, gerek diş hekimliği içerisinde, gerekse adli tıp içerisinde tanıtmış ve kabul ettirmiştir. Söz konusu kitap, adli diş hekimliği alanında yayınlanmış ilk kapsamlı kitaptır ve konu ile ilgili dönemine ait mevcut tüm gelişmeleri içermektedir. Dr. Oscar Amoedo, dışa dönük bir kişilik ve kelimenin tam anlamı ile mükemmel bir öğretmendi. Diş hekimliği ve tıp ile ilişkili 14 birliğe üye idi. Bu birliklerin 8 ' inde onur üyesi, 4 ' ünde ise iletişimden sorumlu üye olarak yer almıştır. İyi düzeyde İspanyolca, İngilizce ve Fransızca bilen Dr. Oscar Amoedo, yaşamı boyunca 57 profesyonel kongreye katılmış ve bu kongrelerde çok sayıda tebliğ sunmuş, tartışmaya katılmış ya da tartışmayı yönetmiştir. 1936 yılında, 73 yaşında iken katıldığı toplantı iştirak ettiği son bilimsel etkinliktir. Dr. Oscar Amoedo 25 Eylül 1945 tarihinde, 82 yaşında iken, evinde hayata gözlerini yummuştur. Dr. Oscar Amoedo, günümüzde Adli Diş Hekimliği ' nin kurucusu olarak kabul edilmektedir. * Bu yazı, Uzm. Dr. Nevzat Alkan tarafından, editörleri I.R. Hill, S. Keiser-Nielsen, Y. Vermylen, E. Free, E.D. Valck ve E. Tormans olan, "Forensic Odontology: Its Scope and History" başlıklı kitaptan derlenmiştir.
Keywords: forensic medicine; history