Araştırma Makalesi

Kadın Üniversite Gençliği ve Mezunlarına Yönelik Cinsel Saldırı Mağdur Araştırması

10.17986/blm.200053421

  • Zehra KAY
  • M. Fatih YAVUZ
  • Nadir ARICAN

Gönderim Tarihi: 15.01.2001 Kabul Tarihi: 15.05.2001 The Bulletin of Legal Medicine 2000;5(3):157-163

Çalışmamızda iilkemi/de üniversite gençliği ve mezunlarına yönelik olarak kadınlarda hangi oranlarda cinsel şiddet eylemlerinin gerçekleştiği, kimler tarafından, nerede, ne zaman uygulandığı, adli makamlara ne derece yansıdığı, yansımıyorsa nedenleri ve mağdurların etkilenme dereceleri araştırılmıştır.

Araştırmamıza üniversite öğrencisi ve mezunu toplam "'()() kadın katılmıştır. İdde ettiğimiz veriler literatürlerle uvumlıı olarak kadınların lıtı eylemlere yüksek oranlarda maruz kaldığını ve özellikle temas içeren cinsel şiddet türlerinin sanılanın aksine yabancılar tararından değil, çoğunlukla tanıdık kişilerce gerçekleştirildiği, çok büyük oranının adli makamlara yansımadığını ortaya koymuştur.

Sözel, görsel ve dokunsal cinsel şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalma oratıı kadınlarda % 84 tür. Basit cinsel içerikli dokunuştan zorla cinsel ilişkif^ kadar uzanan dokunsal cinsel şiddet türlerine maruz kalma oranı ise % 4-İ.S olarak bulunmuştur. Mağrudiyet oranının yüksekliğinin yanı sıra adli makamlara iletilme oranlarının düşük olması, özellikle adli tıp açısından olayı ispatlama zorluğunu aşacak çalışmaların (etkin muayene ve delillerin değerlendirilmesi ) önemini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Cansel şiddet, katlın, mağdur.