Editörden

Editörden

The Bulletin of Legal Medicine 1996;1(1):0-0

Adli bilimlerle uğraşan değerli meslektaşlarımız,

30 Aralık 1992 tarihinde 12 kurucu üyenin çabaları ile kurulan ve üç yıl içinde kayıtlı üye sayısı 117'ye ulasan Adli Tıp Uzmanları Derneği adli bilimlerin değişik alanlarında çalışanların biraraya gelmesine olanak sağlayacak bir kimlik kazanmak uğraşındadır.

Uzmanlık derneklerinin eğitim sürecine katılımının gündeme geldiği, dernek çatısı altında oluşturulacak yapılanmalar ile uzmanlık eğitiminin koşulları ve niteliğinin belirleneceği bir kurum özelliğini kazanmanın zorunlu olduğu bu koşullarda, derneğimiz oluşum sürecinin başlarında olmasına karşın, çabalarını her geçen gün arttırarak daha ileriye götürmeyi hedeflemektedir.

Avrupa Uzman Hekimler Birliği'nin uzmanlık eğitimine ilişkin uyum programlarına katılım ve standart bir uzmanlık eğitiminin oluşturulması, bu sürecin uzmanlık derneklerinin çatısı altında gerçekleştirilebilmesi için Türk. Tabipler Birliği nin girişimleri ile başlatılan toplantılar sonucunda kurulan ''Uzmanlık. Dernekleri Koordinasyon Kurulu!'nda yer alan "Adli Tıp Uzmanları Derneği’, sürdürülen tartışmalara temsilcileri ile katılarak, önümüzdeki günlerde sistemin oturtulmasına yönelik girişimlerini yoğunlaştırmıştır.Uzmanlık eğitiminin koşullarının sorgulandığı bu sürece koşut, ve uzmanlık alanının niteliği ile kapsamını belirleyici bir tartışmanın parçası durumundaki diğer bir süreç de "I. basamak adli tıp hizmetleri”nin sınırlarının çizileceği bir meslek içi eğitim sürecidir. Derneğimiz ulaşılması gereken bu hedefleri değişik açılımları ile değerlendirip; I. basamak adli tıp hizmeti yürüten pratisyen hekimlere meslek içi eğitim programları oluşturarak, Türk Tabipler Birliği ile işbirliği içinde mezuniyet sonrası 1. basamak adli tıp eğitimine yönelik çalışmalar sürdürmektedir.

Bilim ve teknolojinin başdöndürücü ilerlemesi ve adli bilimlere yansımasını izlerken, izleyici olmaktan çıkıp bu gelişimin bir parçası olmak, edilgen konumdan etkin bir kimliğe geçiş sürecine ivme kazandırmak amacıyla ve bu ilerlemelerin ülkemiz koşullarına uyarlanması ve geliştirilmesinde, bilgi ve deneyim akış hızının etkili olacağı bilinciyle ortaya çıkan elinizdeki dergide. Adli Tıp Uzmanları Derneğinin uğraşları ve amaçlarının uluslararası platformdaki çizgilere yönelmesi ve yol almasında önemli bir çaba olacaktır.

Adli Tıp Bülteni uluslararası kavramlarla şekillenen görüntüyü yansıtmayı hedeflemektedir. Desteklerinizle gelişecek ve saygınlığı artacaktır.

Bu derginin yılda üç sayıdan oluşan bir cilt şeklinde çıkarılması planlanmıştır. Dergiye Türkiye'den Türkçe, diğer ülkelerden İngilizce yazılmış makaleler kabul edilecektir. Dergide, yazım kurallarına göre hazırlanan ve iki danışma kurulu üyesinin inceleyip kabul ettiği ve editörler kurulu tarafından da gerekli düzeltmeleri yapılan makaleler ve yazılar bu işlemlerin bitiş sırasına göre yayınlanacaktır.

Dergide adli bilimlerin her alanından "özgün çalışmalar", "kaynak taramaları", "olgu sunumları", "uluslararası dergilerden özetler" bölümleri yer alacaktır. Ayrıca dergide Türkiye'de ve diğer ülkelerde gerçekleşen konu ile ilgili bilimsel kongre ve toplantı raporları, yeni çıkan kitap tanıtım ve değerlendirmeleri ile bilimsel toplantı haberleri yer alacaktır.

Adli bilimlerin çeşitli alanlarında çalışan ve derginin danışma kurulunda çalışmayı kabul eden değerli meslektaşlarımıza ve derginin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Şubat, 1996