Araştırma Makalesi

Caydırıcılığın Madde Kullanımı Açısından Üniversite Öğrencilerinde Değerlendirilmesi

10.17986/blm.2018345588

  • Burcu Türk
  • Mustafa Fatih Yavuz

Gönderim Tarihi: 12.09.2018 Kabul Tarihi: 02.11.2018 The Bulletin of Legal Medicine 2018;23(3):143-150

Amaç:

Suçla mücadelede en önemli unsurlardan biri ceza politikalarıdır. Bu araştırmanın amacı madde kullanımı açısından ceza yaptırımlarının ne anlama geldiğini saptamaya çalışmak ve cezalandırmanın bireylerin suç işlemelerindeki etkisini, cezaların caydırıcı olup olmadığını ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem:

Bu araştırmanın örneklemi üniversitelerde öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın anket yoluyla bilgi toplama aşamasına toplam 277 üniversite öğrencisi katılmıştır.

Bulgular:

Katılımcıların %17,9’u esrarı, %3,4’ü eroini, %4,5’i kokaini, %2,6’sı LSD’yi, %4,5’i ecstasyi, %3’ü bonzaiyi en az bir kez kullandıklarını bildirmişlerdir Öğrencilerin %41,4’ünün okul idaresinin madde kullanan öğrencileri fark etme olasılığının düşük olduğunu, %71,6’sının madde kullanımının yasal olarak suç olduğunu bildiği, %44,2’sinin madde kullanımına verilen cezaların caydırıcı olmadığını düşündüğü görülmektedir. Madde kullanan öğrencilerin %54,9’u, kullanmayan öğrencilerin ise %24,1’i madde kullanımından dolayı bir kişinin yakalanma olasılığını düşük bulmaktadır. Öğrencilere anket çalışmasında madde kullanmama nedenleri sorulduğunda %64’ünün sağlığıma zararlı olacağını düşündüğüm için yanıtı verdiği görülmüştür. Yakalanma risk algısına bağlı olarak ceza almaktan ve yakalanmaktan korktuğum için yanıtını verenlerin oranının ise toplamda %9 olduğu görülmüştür.

Sonuç:

Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların madde kullanımına verilen cezalar ile ilgili net bir bilgi sahibi olmadıkları ve cezai yaptırımlar konusunda özellikle kesinlik ve şiddetlilik prensiplerine olan inançlarının düşük olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Madde Kullanımı,Caydırıcılık,Risk Algısı,Üniversite Öğrencileri.