Davetli Derleme

ANTİK DNA VE ADLİ TIP KARŞILIKLI FAYDALARI: SANAL BİR ANTİK DNA ÇALIŞMASI İLE İLGİLİ PRATİK ÖRNEKLEME VE LABORATUVAR KILAVUZU

10.17986/blm.2014191809

  • Jan CEMPER-KIESSLICH
  • Mark R. Mc COY
  • Fabian KANZ

The Bulletin of Legal Medicine 2014;19(1):1-14

Adli olgu çalışmalarında ve antropoloji alanında kullanılmakta olan, keşfedilen genetik bilgilerin arkeolojik kalıntılardan elde edilen insan kalıntılarının incelenmesiyle ilişkili ve son derece faydalı olduğu gösterilmiştir. Adli DNA ve aDNA(antik DNA) analizleri teknik anlamda numunenin bilimsel uzmana sunulması, numunenin korunması, numunenin işlenmesi, kontaminasyonun kontrolü ile birlikte uzmanlık teknik ve bilgisi gerektiren, kodlanmış DNA'nın okunması ve yorumlanması gibi işlemler için bazı laboratuar alt yapılarının kullanılmasıyla uygun hale getirilir. Adli genetik, özellikle tespit edilebilir sınırlarda bilinmeyen insan kalıntılarının kimliklendirilmesi söz konusu olduğunda aDNA ile ilişkili gelişmelerden önemli derecede faydalanmıştır (tabi ki karşılıklı olarak!). Tarihçiler, arkeologlar ve aynı zamanda antropologlar için kitler ve kimyasal analizlerdeki muazzam gelişmeler ile birlikte Adli Tıp araçları insan ve insane ait olmayan tüm DNA panellerinin tiplendirilmesini başlattı. Antik DNA/moleküler arkeoloji sadece adli olgu çalışma analizleri gibi bilgi dizileri ile sınırlı değildir, aynı zamanda fenotip markerlerı, etnik ilişkili genotipler veya patolojik özellikler için de ayrıca uygulanabilir.

Bu derlemede yazarlar antik DNA analizinin potansiyelini ve sınırlarını, uygulama alanlarını, numuneler için yapılması gerekenleri, laboratuar kurulumunu, ekipman dizaynı ile birlikte güncel gelişmeler üzerine kısa bir bakış, gelecek perspektifleri ve ilişkili bilimsel disiplinlerin potansiyel çapraz bağlantıları ile ilgili de genel bir bakış açısı vermeye çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler: İnsan DNA'sı, antik DNA, adli tıbbi DNA tiplemesi, moleküler arkeoloji, uygulama