Araştırma Makalesi

Adli Belge İncelemelerinin 780 Olgu Üzerinden Değerlendirilmesi; Trabzon, 2007-2013

10.17986/blm.2016116597

  • Hasan Okumuş
  • Güven Seçkin Kırcı
  • Halil İlhan Aydoğdu
  • İsmail Birincioğlu
  • Erdal Özer

Gönderim Tarihi: 15.12.2015 Kabul Tarihi: 14.03.2016 The Bulletin of Legal Medicine 2016;21(1):26-30

Amaç:

İnsan vücudunda anatomik nörolojik ve fizyolojik bir dizi sistemin çalışması sonucu gerçekleştirilen karmaşık bir eylem olan el yazısı ve imza, kimlik tespitinde yararlanılan ve hala güncelliğini koruyan önemli bir parametredir. El yazısı ve/veya imza ile oluşturulan belgelerin bilimsel olarak incelenmesi neredeyse 100 yıldır adli bilimlerin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Gereç ve Yöntem:

Bu çalışma Trabzon il ve ilçelerinden yasal mevzuat çerçevesinde resen bilirkişi ataması ile rapor tanzim edilmek üzere bir belge inceleme bilirkişisine verilen adli belge dosyaları üzerinde yapılmıştır.

Bulgular:

Çalışmada kayıtlı 780 olgu geldikleri adli merciler, inceleme konusu belge adetleri, türleri ve nitelikleri, sorular, elde edilen sonuçlar ve raporların teslim süreleri yönünden incelenmiştir.

Sonuç:

Sonuç olarak ülkemizde laboratuvar eksikliğinden çok tecrübeli ve bilgili uzman açığı ciddi bir sorun olmakla birlikte belgeler belirli bir formata veya standarda sahip olmadıklarından incelemelerde kıyaslanacak örnek materyal bulma konusunda çok güçlükler yaşanmaktadır. Bu hususta ciddiyetle çalışılmalı ve belgelere bir standart getirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yazı, İmza, Belge İnceleme, Trabzon